divendres, 3 de setembre del 2010

L'Àlgebra, invent musulmà


L' àlgebra és una de les principals branques de les matemàtiques, juntament amb la geometria, l'anàlisi i la teoria de nombres. L'àlgebra es pot considerar com una generalització i extensió de l'aritmètica.
El terme àlgebra, ve de l'àrab al-djebr (الجبر) i significa "restauració", i és part del títol d'un tractat de l'any 830 escrit pel matemàtic persa al-Khwarizmi: Al-Kitab al-muhtasar fi hirab al-Jabr wa-l-muqabala ("Llibre condensat del càlcul per restauració i reducció").



Al-Khuwarizmí va escriure dos llibres fonamentals per l'àlgebra:
A Kitab al-jam'wal tafriq bi hirab al-Hind ("Llibre de la suma i de la resta segons el mètode dels hindús") va proposar una nova forma d'operar a la tradicional de l'àbac, i va costar molt que s'acceptés. El mètode és el que s'utilitza avui en dia per ensenyar els nens a sumar: per tal de sumar 24 + 5, es col·loquen els dos nombres un a sota l'altre i se sumen, primer les unitats, després les desenes.
Al llibre esmentat anteriorment, Al-Kitab al-muhtasar fi hirab al-Jabr wa-l-muqabala ("Llibre condensat del càlcul per restauració i reducció") es proposen dues tècniques, que serien la base de l'àlgebra: al-jabr (restaurar) era recol·locar les coses "correctament", és a dir, si per exemple es tenia l'equació 3x + 2 = 4 − 2x, s'havia de passar a 3x + 2 + 2x = 4. L'altra operació, al-muqabala (reduïr) consistia en treure quantitats iguals: si per exemple, es tenia 5x + 2 = 2 + 2, aquesta equació era equivalent a 5x = 2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un poc de música?