dimecres, 8 de setembre del 2010

Jafudà Cresques



Jafudà Cresques (Palma, 1350? – Barcelona?, 1410 o 1427), també conegut com a Jehudà Cresques i Jaume Ribes, fou un cartògraf jueu d'origen mallorquí i probablement l'home que va coordinar els descobriments marítims de l'escola naval portuguesa de Sagres, a l'inici del segle XV.
Fou fill d'un altre cartògraf notable, Cresques Abraham, nascut a Mallorca. Jafudà va freqüentar la cort dels reis Pere III, Joan I i Martí I, on va fer diversos treballs cartogràfics: juntament amb el seu pare, va ser probablement l'autor del famós Atles Català de 1375, obra mestra de la cartografia medieval europea. També va fer un mapamun
di per a la firma comercial toscana Datini i va rebre distincions i la protecció dels reis catalans.

Nascut en una família jueva, es va convertir al cristianisme arran del saqueig del Call de Palma de 1391 i aleshores va adoptar el nom de Jaume Ribes (Jacobus Ribus, en llatí). Com a tal, sembla que pogué ser nomenat coordinador portuguès de la cartografia de l'escola naval de Sagres a la dècada de 1420; hi ha registrat un tal Mestre Jacomé de Mallorca amb aquest càrrec. Molts estudiosos creuen que es tractava de la mateixa persona, però és una qüestió controvertida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un poc de música?